You are here

Djurartbestämning av kött

 

Djurslagsbestämning av kött

Vi erbjuder både kvalitativa och semikvantitativa analyser av flera djurslag. Analysmetoden bygger på att man letar efter artspecifika DNA-strängar och man måste därmed veta vilket/vilka djurslag man vill leta efter.

 

Provtagning

Innan ett prov tas ut är det viktigt att tänka ut målet med provtagningen. Är det i syfte att verifiera en egenkontroll eller är det misstanke om exempelvis felmärkning?

Analysen som utförs är ingen screeningmetod utan vi letar efter specifika arter. Vilka arter som vi ska leta efter är det du som kund som bestämmer då det är

du som har kännedom om provet. Viktigt att tänka på är att ett helt köttstycke bara utgörs av en art och att det då kan räcka att

bara analysera för det djurslag som man tror att det består av. Är det däremot en sammansatt produkt som ska analyseras bör man analysera både för det djurslag som produkten ska bestå av samt det/de djurslag som man misstänker inblandning av.


Provmängd

För prov bestående av ett helt köttstycke räcker 100 g men är det en sammansatt produkt beror provmängden av köttinnehållet. Desto mindre kött i produkten desto större provmängd behövs eftersom det är själva köttet som väljs ut för analys.

 

Vad kan påverka resultatet?

Mycket kraftig processning samt konservering kan påverka DNA-strängarna och ett negativt analysresultat hos denna typ av prov kan därmed vara missvisande. Även viss korsreaktivitet

kan ske då äggula kan ge positivt utslag vid analys av kyckling och mejeriprodukter kan ge positivt utslag vid analys av nöt.

Välkommen med din beställning och kontakta oss gärna på telefon 013-25 49 50 eller via e-post om du har fler frågor.