Duka upp en härlig buffé till påsk. Se bara till att hålla maten fräsch, så att alla kommer ihåg den just för den goda maten.
Buffé är ett bra alternativ när gästerna är många. Gästerna kan själva förse sig av det de gillar och tål.
Tänk på att ha alternativ för dem som inte tål exempelvis gluten, mjölk eller ägg, och för dem som äter enbart vegetariskt.
Med sunt förnuft och våra enkla råd, bevarar du allt det goda i maten och håller gästerna friska.
I förväg:
•Laga gärna mat i förväg och frys in.
•Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit sjuk.
•Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
•Använd alltid rena redskap, håll arbetsbänken ren och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kött och kyckling.
•Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt.
•Större mängder mat kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare eller kylas i ett kallt vattenbad
Mat som tål att stå framme:
Det finns mycket mat som passar på en buffé. Bröd, grönsaker, hårdostar och salami är exempel på bra livsmedel som
tål att stå framme, utan att tappa i smak eller bli dåliga. Fisk och skaldjur, majonnäsröror och skalade ägg är däremot
betydligt känsligare och tappar snabbt i både smak och fräschör om de inte hålls kylda.
Vid servering:
•Tvätta händerna innan du plockar fram och lägger upp maten.
•Lägg inte upp all mat på en gång – fyll hellre på med fräsch mat efterhand.
•Håll varm mat varm och kall mat kall.
•Med kylklampar under brickor eller uppläggningsfat håller sig maten kall och god.
•Ibland finns kub- eller krossis i storpack att köpa i större matvarubutiker eller på restauranger.
Den kan användas både till att kyla drycker och till effektfulla uppläggningar.
•Ta snabbt hand om och kyl ned eventuella rester.
Källa: Livmedelsverket